ibu dan bapa

Deskripsi Terhadap Ibu

Pada keseluruhannya terdapat lima aspek penting yang dihuraikan remaja terhadap ibu mereka iatu : ibu adalah penyayang , mengambil berat pelajaran anak-anak , banyak memberi dorongan dan semangat , menjadi rakan yang setia dan memberi kepercayaan yang sepenuhnya kepada tindakan yang dibuat.

Deskripsi Terhadap Bapa

Pada keseluruhannya terdapat lima aspek penting yang dihuraikan remaja terhadap bapa mereka iatu : bapa adalah sangat tegas , selalu memberi nasihat yang sangat berguna , sangat bertanggungjawab , sanggup berkorban untuk keluarga dan sentiasa menjadi tempat untuk menyelesaikan masalah.

Perbandingan

Dapat dilihat perbezaan yang tidak terlalu ketara diantara huraian yang dibuat terhadap ibu dan bapa. Seperti yang dijangkakan ibu menjadi pilihan untuk para remaja untuk berkongsi masalah tidak kira remaja lelaki atau perempuan.Selain itu ibu juga sering dihuraikan sebagai tempat untuk mengadu masalah . Ibu juga dikatakan sering memberi semangat kepada para remaja . Ini bersesuaian dengan sifat ibu yang terkenal dengan kasih sayang. Bagi huraian mengenai bapa pula , para remaja menyimpulkan bapa mereka mempunyai sifat yang tegas tetapi tetap menunjukkan kasih sayang kepada anak anak mereka. Bapa juga dikatakan sanggup berkorban apa sahaja untuk memberi kesenangan kepada keluarga.Walaupun jarang bertemu dengan anak anak bapa mampu bertangungjawab terhadap segala masalah yang dihadapi serta berfikir untuk menyelesaikannya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Laman

Kategori

Pautan

Meta

Kalendar

Julai 2018
S R K J S A I
« Ogo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: